Waarom vlees laten rusten?

Het laten rusten van vlees na het garen is een vaak overgeslagen stap in het barbecueproces, maar het is een essentiële stap voor het bereiden van perfect gegaard vlees. Laten rusten van vlees na het garen, geeft het vlees de tijd om de sappen en vochtigheid te herverdelen, wat leidt tot een ‘juicier’ en smakelijker resultaat.

Wanneer vlees wordt gebakken of gegrild, trekt het vocht naar de warmste delen van het vlees. Dit gebeurt omdat de eiwitten in het vlees contracteren en samenknijpen, waardoor het vocht naar de buitenkant van het vlees wordt gedreven. Wanneer het vlees wordt gesneden zonder eerst te rusten, loopt het vocht uit het vlees en resulteert in een droog en taai stuk vlees.

Hoelang het vlees laten rusten?

De aanbevolen rusttijd varieert afhankelijk van de grootte en dikte van het stuk vlees. Voor kleinere stukken vlees, zoals een steak of kipfilet, is een rusttijd van ongeveer 5 minuten voldoende. Voor grotere stukken vlees, zoals een roast of een brisket, kan de rusttijd oplopen tot 20 minuten of meer. Gebruik een barbecue kernthermometer om de interne temperatuur van het vlees te controleren en te bepalen wanneer je het vlees van de barbecue afhaalt.

Hoe moet je het vlees laten rusten?

Het is belangrijk om het vlees tijdens de rusttijd afgedekt te houden, bijvoorbeeld met aluminiumfolie, om de warmte te behouden. Dit helpt om de sappen en vochtigheid binnenin het vlees vast te houden. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende rusttijd inplant in je barbecueplanning, zodat je perfect gegaard vlees kunt serveren aan je familie en vrienden. Het zal zeker een groot verschil maken in de smaak, textuur en presentatie van je gerechten.

En bij ‘well done’?

Een steak is medium well bij een kerntemperatuur van 65 graden, het midden is dan grijs/bruin en een beetje rose. Bij een kerntemperatuur van 70 graden of hoger, is de steak well done. Het laten rusten om de sappen te verspreiden heeft dan geen zin meer, het vlees blijft taai. (Je kunt het stuk vlees natuurlijk wel laten rusten om te zorgen dat je je mond niet verbrandt!). Het laten rusten van vlees is dus alleen noodzakelijk bij vlees dat je rosé eet.

3 gedachten over “Waarom vlees laten rusten?”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven