Hoe gebruik je een BBQ kernthermometer

Waarom een BBQ Kernthermometer?

Een BBQ kernthermometer is een belangrijk gereedschap voor elke pitmaster of hobby-barbecueër. Het maakt het mogelijk om de interne temperatuur van het voedsel te meten, zodat je zeker weet dat het de juiste garing heeft zonder het product open te hoeven snijden. Dit helpt om te voorkomen dat het voedsel aan de buitenkant te gaar is en aan de binnenkant ongaar. Of tegenovergesteld uiteraard, het voorkomt dat jouw lekkere biefstuk verandert in een schoenzool!

Er zijn verschillende soorten BBQ kernthermometers beschikbaar, waaronder digitale thermometers en analoge thermometers. Digitale thermometers hebben vaak een groter bereik en een snellere responsetijd, terwijl analoge thermometers vaak goedkoper zijn en makkelijker in gebruik.

Het gebruik van een BBQ Kernthermometer

Het gebruik van een barbecue kernthermometer is eenvoudig. Meestal wordt de punt van de thermometer in het dikste deel van het voedsel gestoken, zonder dat deze de bot of de oppervlakte raakt. Het is belangrijk om de thermometer op de juiste plaats te gebruiken, omdat de interne temperatuur van het voedsel kan variëren afhankelijk van de plaats waar je de thermometer in steekt. Bijvoorbeeld, als je een groot stuk procureur in de barbecue legt, zou je de thermometer in het midden van de procureur willen steken, in plaats van aan de buitenkant.

Weet de juiste kerntemperatuur

Het is ook belangrijk om de juiste temperatuur te weten voor het specifieke voedsel dat je aan het koken bent. Elk stukje vlees heeft zijn eigen cuisine. Het zou zonde zijn om jouw biefstuk helemaal well-done te serveren en een heerlijk stukje kip nog helemaal rare. Welke kerntemperatuur voor ieder soort vlees van toepassing is, lees je hier.

Het is ook belangrijk om de thermometer regelmatig te controleren tijdens het kookproces, vooral als het voedsel langer dan een uur moet worden gekookt. Dit helpt je om de voortgang van het koken te volgen en ervoor te zorgen dat je voedsel op tijd van de barbecue haalt, voordat het te gaar wordt. Een handigheid hiervoor: koop een kernthermometer die draadloos is d.m.v. bluetooth of wifi, je kunt de temperatuur dan vanaf afstand aflezen. Een andere handige functie van sommige digitale kernthermometers is dat ze een alarm kunnen afgeven als de interne temperatuur van het voedsel de gewenste temperatuur bereikt.

Haal het vlees op tijd van de barbecue af

Nu je de juiste kerntemperatuur weet, weet je wanneer het vlees van de grill af moet, toch? Nee, toch niet!
Dikkere stukken vlees hebben (uiteraard) meer tijd nodig om de juiste kerntemperatuur te bereiken, dat komt omdat de warmte van buiten naar binnen trekt. Wanneer je het vlees van de barbecue afhaalt, zal de (kern)temperatuur nog een aantal graden stijgen tijdens het rusten van het vlees (soms wel 5 – 10 ºC).

Waarom zou je het vlees dan laten rusten en niet direct opeten? Dat komt door het vocht in het vlees. Tijdens het verhitten wordt het vocht naar buiten geduwd. Het rusten zorgt ervoor dat het vlees (spieren) zich ontspant waardoor alle sappen zich weer kunnen verdelen over het vlees.

3 gedachten over “Hoe gebruik je een BBQ kernthermometer”

  1. Firrst off aall I want too say terrific blog! I had
    a quick questin wnich I’d like to ask if you doo nnot mind.
    I waas curious tto finbd out how yoou center yourself and clear yolur
    miind prior to writing. I have hadd difficulty clearing my thoughts inn getting myy ideas ouut there.
    I truly do take pleasure inn writing bbut it juust sseems like the firat 10
    to 15 minues are generally wasted simply just trying too figure ouut hhow to begin. Any ideas orr tips?

    Manny thanks!

  2. Greetkngs rom Idaho! I’m blred too deth aat wokrk sso I decded tto chck out your blog
    oon my iphone during lynch break. I enjoky the information you provide here andd
    can’t wait to take a look whdn I gett home. I’m shocked at hhow quick your blog loaded onn my
    mobhile .. I’m not even usibg WIFI, just 3G .. Anyhow,
    amazing site!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven